Τελετή Στέψης Προτομής Ναυάρχου Βότση

Με την έναρξη του Α’ Βαλκανικού Πολέμου, ο υποπλοίαρχος Νικόλαος Βότσης διατάχθηκε να επιτηρεί την παραλιακή ζώνη της Κατερίνης με το τορπιλοβόλο «Τ- 11», προκειμένου να μην επιχειρηθεί εκφόρτωση πολεμικών εφοδίων από τουρκικά πλοία στα μαχόμενα Οθωμανικά στρατεύματά τους στη Μακεδονία. Όμως, ο 35χρονος υδραίος αξιωματικός, γόνος ναυμάχων του ’21, διψούσε για πολεμική δράση και έβαλε ως στόχο ένα παλαιό θωρηκτό του οθωμανικού στόλου, το «Φετίχ Μπουλέντ», που ναυλοχούσε στο λιμάνι της τουρκοκρατούμενης τότε Θεσσαλονίκης. Έμαθε ότι από το πλοίο είχαν αφαιρεθεί τα μεγάλα κανόνια του, τα οποία είχαν τοποθετηθεί στην ξηρά για την καλύτερη υπεράσπιση της περιοχής. Ζήτησε από το επιτελείο να δράσει και έλαβε θετική απάντηση.

Η επιχείρηση ορίστηκε για το βράδυ της 18ης Οκτωβρίου. Με τη βοήθεια δύο Ελλήνων ψαράδων από την Κατερίνη, που γνώριζαν πολύ καλά τα κατατόπια του Θερμαϊκού, το ελληνικό τορπιλοβόλο εισέδυσε με πάσα μυστικότητα και περισσή ικανότητα στο ναρκοθετημένο λιμάνι της Θεσσαλονίκης και χωρίς να γίνει αντιληπτό έβαλε από απόσταση 150 μέτρων με δύο τορπίλες κατά του τουρκικού θωρηκτού στις 23:35, σύμφωνα με την αναφορά του κυβερνήτη.

Οι βολές ήταν επιτυχημένες και το «Φετίχ Μπουλέντ» έγειρε προς τα δεξιά και άρχισε να βυθίζεται, παρασύροντας στον υγρό τάφο του τον ιμάμη του πλοίου και έξι ναύτες. Η ελευθερία και η ανεξαρτησία ήταν τα ιδανικά που ενέπνευσαν τον Ν. Βότση, να προτάξει το κοινό συμφέρον και καλό του τόπου, αγνοώντας τη ζωή του. Υψηλά ιδανικά που πρέπει να αποτελούν φάρο και οδηγό για όλους μας…

Οι Πρόσκοποι Θεσσαλονίκης, θα τιμήσουμε τον Ήρωα την Κυριακή 23 Οκτωβρίου 2022 και ώρα 11:00 στην Προτομή του, μπροστά από τον Λευκό Πύργο.

The event is finished.

Date

23 Oct 2022
Expired!

Time

11:00

Τοποθεσία

Λευκός Πύργος Θεσσαλονίκης
Κατηγορίες

Διοργανωτής

Περιφερειακή Εφορεία

Άλλοι Διοργανωτές

Ειδικότητα Ναυτοπροσκόπων
Τοπική Εφορεία Λευκού Πύργου

Κατηγορίες Άρθρων