Προσκοπικό Μουσειο

Ιστορία

 

Εκτός από το κεντρικό κτήριο της Περιφερειακής Εφορείας Προσκόπων Θεσσαλονίκης επί της Λεωφόρου Βασ. Γεωργίου Α’, στον πίσω προαύλιο χώρο υφίσταται και ένας μικρός οικίσκος, που ανεγέρθηκε την ίδια χρονική περίοδο με το κεντρικό κτήριο.

 

Για αρκετά χρόνια ο οικίσκος χρησιμοποιούνταν σαν Προσκοπικό Πρατήριο, απ’ όπου οι Πρόσκοποι της Θεσσαλονίκης, αλλά και όλης της Βορείου Ελλάδας προμηθεύονταν την Προσκοπική τους Στολή.

 

 

Προσκοπικό Μουσείο

 

Το Προσκοπικό Μουσείο Θεσσαλονίκης ιδρύθηκε το 2002 με την έμπρακτη υποστήριξη και χορηγία του Υπουργείου Πολιτισμού. Η αρχική πρωτοβουλία ανήκει στον αείμνηστο έφορο της ΠΕΘ κ. Χρήστο Γερογιαννόπουλο. Η ίδρυσή του ήρθε να καλύψει ένα μεγάλο κενό που δημιούργησε επί δεκαετίες η έλλειψη ενός ανάλογου θεσμού.

Συλλογές από Βαθμοφόρους της Θεσσαλονίκης, που επί χρόνια βάδισαν στα μονοπάτια της Προσκοπικής ζωής, προσφέρθηκαν με εμπιστοσύνη στο Μουσείο μας, με μοναδικό σκοπό να αναδείξουν μέσα από τις προθήκες του, την Ιστορία του Προσκοπισμού της Θεσσαλονίκης από την ίδρυσή του, μετά την απελευθέρωση της πόλης μας, έως σήμερα.

Ασπρόμαυρες φωτογραφίες, κιτρινισμένες από τον χρόνο, στολές, σημαίες, σήματα και άλλα παλαιά αντικείμενα, που εκτίθενται στις βιτρίνες του Μουσείου, συντηρημένα και προβεβλημένα με αισθητικό κριτήριο και δημιουργικό πάθος, δείχνουν το ιστορικό βάθος του Προσκοπισμού της Ελλάδος στις διάφορες πτυχές του, όπως Προσκοπισμός Μικράς Ασίας και Κωνσταντινούπολης, Τζάμπορι Μαραθώνα κλπ αλλά και αυτό του Παγκόσμιου Προσκοπισμού.

Το Μουσείο μας, στεγασμένο σε ένα μικρό αλλά ιστορικό διατηρητέο κτήριο, από το κτιριακό συγκρότημα της Περιφερειακής Εφορείας Θεσσαλονίκης, αναπτύσσει αξιόλογη εκθεσιακή δραστηριότητα και “εκτός των τειχών του”, συμπληρώνει τις συλλογές του με αρχειακό και εκθεσιακό υλικό, από πολλές Ελληνικές και Διεθνείς Προσκοπικές δράσεις, απεικονίζοντας έτσι την συνύπαρξη του Προσκοπικού “παρελθόντος- παρόντος”.

Στόχος μας με τις συλλογές και τις εκθέσεις μας, είναι να προσφέρουμε σε όλους τους επισκέπτες μας Προσκόπους ή μη, την μεταφορά τους σε ένα Περιβάλλον αναπόλησης γεμάτο από Ιστορικές και Προσκοπικές αναμνήσεις.

Επισκέψεις

 

Το Προσκοπικό Μουσείο Θεσσαλονίκης είναι επισκέψιμο κατόπιν ραντεβού με τους υπευθύνους του κ. Τριαντάφυλλο Γιοβάνογλου και κ. Γιώργο Αρβανίτη στα τηλέφωνα 6977204051 και 6977691660