Προσκοπικό Κέντρο Κρανιάς “Στέλιος Παυλίδης”

Γενικά

Το Προσκοπικό Κέντρο έλαβε το όνομα του από τον αείμνηστο Θεσσαλονικιό Λευκοπυργιώτη Ναυτοπρόσκοπο και Αρχηγό του Κέντρου, Στέλιο Παυλίδη. Το Προσκοπικό Κέντρο Κρανιάς “Στέλιος Παυλίδης” δημιουργήθηκε το 2001 και βρίσκεται στους πρόποδες του όρους Πάικου, στον οικισμό Κρανιάς του Δήμου Σκύδρας Νομού Πέλλας με πληθυσμό μόλις 39 κατοίκους.

Απέχει ογδόντα πέντε (85χλμ) από τη Θεσσαλονίκη και μόλις τριάντα τέσσερα χιλιόμετρα (34χλμ) από την Έδεσσα. Είναι ένας πανέμορφος χώρος που μπορεί να φιλοξενήσει συναρπαστικές υπαίθριες δραστηριότητες και κατασκηνώσεις Προσκόπων.

Ιστορία

Από το 1999 – 2002 επικεφαλής της Τοπικής Εφορείας Λευκού Πύργου – Ναυτοπροσκόπων ήταν ο συντοπίτης μας από την Καλή, Στέφανος Χατζηιωάννου.

Αυτός, λάμβανε τακτικά την εφημερίδα του Δήμου Μενηίδος «Πνοή και Λόγος». Εκείνη την εποχή κατά σύμπτωση ήταν σε αναζήτηση κάποιου χώρου σχετικά κοντά στη Θεσσαλονίκη, για να δημιουργήσουν οι Ναυτοπρόσκοποι Εκπαιδευτικό Κέντρο και για εκπαίδευση βουνού.

Τότε στα μέσα του 2000, λες και ήταν γραφτό, παρέλαβε το τεύχος της εφημερίδας που αναφερόταν στο κλειστό σχολείο της Κρανιάς και στον κίνδυνο ερήμωσής του από την μη χρήση του.

Θεωρώντας την ευκαιρία ιδανική, αλλά και κινούμενος από συναισθηματικούς λόγους, μιας και γνώριζε το χωριό από τις περιπατητικές εξορμήσεις που έκανε εκεί μικρός με τον πατέρα του, ήλθε σε επαφή με τον τότε Δήμαρχο κ. Κωνσταντίνο Σαρήπαπα και του έθεσε το θέμα της παραχώρησης της χρήσης του Σχολείου στους Ναυτοπροσκόπους της Τοπικής Εφορείας Λευκού Πύργου. Ο Δήμαρχος αγκάλιασε με ενθουσιασμό την ιδέα και στις 29 Νοεμβρίου 2000 το Δημοτικό Συμβούλιο με ομόφωνη απόφασή του παραχώρησε το σχολείο στους Ναυτοπροσκόπους για χρήση 17 ετών.

Ήταν η αρχή μιας όμορφης συνεργασίας που κρατά ως τώρα και που έχει και την στήριξη του σημερινού Δημάρχου, μιας συνεργασίας που έδωσε σε πολλά παιδιά την ευκαιρία να γνωρίσουν τις ομορφιές της Κρανιάς, αλλά και ολόκληρου του Δήμου και των όμορων περιοχών.

Ο Τοπικός Έφορος Στέφανος Χατζηιωάννου, ορίζει ως Αρχηγό του Εκπαιδευτικού Κέντρου τον παλιό και έμπιστο συνεργάτη του, Στέλιο Παυλίδη, με την εντολή το σχολείο να διαμορφωθεί σε ένα λειτουργικό εκπαιδευτικό κέντρο. Πραγματικά, κατασκευάζεται πατάρι εντός του χώρου του Σχολείου για να δημιουργηθούν οι κοιτώνες, τζάκι για την τραπεζαρία, διαμορφώνεται και εξοπλίζεται η κουζίνα, βελτιώνονται οι τουαλέτες, κατασκευάζεται αποθήκη και θερινή στεγασμένη τραπεζαρία, ενώ φυτεύονται και αρκετά δένδρα. Φυσικά, τίποτα δεν θα μπορούσε να πραγματοποιηθεί σ’ αυτή την έκταση, εάν δεν υπήρχε η αμέριστη βοήθεια κατοίκων του χωριού που με μεγάλη χαρά είδαν να γεμίζει το πάλι το σχολείο με παιδιά και να αντιλαλεί από τις χαρούμενες φωνές τους. Ο Στέλιος Παυλίδης, ακούραστος εργάτης κι ο ίδιος, κατόρθωσε και «έδεσε» ιδανικά με τους κατοίκους του χωριού, έγινε ένα μ’ αυτούς, συμμετείχε στις κοινωνικές και θρησκευτικές εκδηλώσεις τους, ενώ το Ναυτοπροσκοπικό εκπαιδευτικό κέντρο έγινε και κέντρο πραγματοποίησης ποικίλων εκδηλώσεων του Δήμου.

Μετά από τόσα χρόνια συνεργασίας, το πείραμα δείχνει ότι πέτυχε και ότι η αρμονική συμβίωση των κατοίκων του χωριού, που οι πιο πολλοί είναι ηλικιωμένοι, με τα νιάτα του Προσκοπισμού, είναι παράδειγμα και για άλλες παρεμφερείς προσπάθειες.

Καταλύματα

Το κεντρικό κτίριο του Προσκοπικού Κέντρου μπορεί να φιλοξενήσει 20 άτομα καθώς διαθέτει κλίνες.

Εξωτερική Διαμονή

Στον περιβάλλοντα χώρο μπορεί να φιλοξενήσει 80 άτομα καθώς μπορούν να εγκατασταθούν 8 μεγάλα αντίσκηνα (10 ατόμων το καθένα).

Λοιπές Παροχές

Επικοινωνία

Υπεύθυνος: Στέφανος Χατζηϊωάννου

Διεύθυνση:

Τηλέφωνο: 6937147000

Email: pkpaulidis@sep.org.gr

Ιστοσελίδα:

Εγκαταστάσεις

Πρόσβαση

Χρήσιμα

Σε κοντινή απόσταση (3,3 χλμ) βρίσκεται ο ποταμός Μογλενίτσας όπου μπορούν να πραγματοποιηθούν πολύ όμορφες παρόχθιες διαδρομές, ενώ σε λίγο μεγαλύτερη απόσταση (25 χλμ) βρίσκονται τα φημισμένα ιαματικά λουτρά Λουτρακίου (Πόζαρ), όπου το ποτάμι κυλά και γύρω αναβλύζουν θερμές πηγές.